
BRABANT-In de week van 16 april 2018 is de week van de teek. Dit om mensen meer bewust te maken van de tekenbeet. In aanloop na de Week van de Teek heeft GGD West-Brabant onderzoek gedaan wat Brabanders doen om tekenbeten te voorkomen. Uit dit onderzoek blijkt dat 54% van de Brabanders niets doet om tekenbeten te voorkomen. 38% van de ondervraagden gaf aan niets te doen na een bezoek aan de natuur. Wel weten de meesten hoe ze een tekenbeet moeten verwijderen. Dat je de wond moet ontsmetten van de tekenbeet is bij de meeste mensen onbekend.
Wist je dit al over teken?
- 20% van de teken besmet is met de Borrelia bacterie?
- 25.000 mensen per jaar de ziekte van Lyme krijgen door een besmette teek?
- Je van maart tot oktober het meeste risico loopt op een tekenbeet?
- Je ook in de tuin of speeltuin een tekenbeet op kunt lopen?
- Teken niet kunnen vliegen, springen of zich op je laten vallen? Vanaf struiken en grassen stappen ze over op mensen of dieren.
Wat doe je bij een tekenbeet?
Nadat je een bezoek hebt gedaan aan een natuurgebied controleer dan jezelf op tekenbeten. Een tekenbeet kan op heel je lichaam zitten. In de meeste gevallen zit een tekenbeet in je haarlijn, oksels, bilnaad of lies. Deze plekken moet je dus extra controleren. Als je dan toch bent gebeten door een teek, verwijder je de teek op de volgende manier:
- Verwijder de teken snel met tekenpen of puntig pincet.
- Desinfecteer wond, handen en pincet/tekenpen.
- Noteer plek, datum en duur van de tekenbeet.
- Let tot 3 maanden op ontstaan van rode ring of griepachtige klachten. Ga bij bijzonderheden naar de huisarts.
Wil je meer informatie over teken en tekenbeten. Bezoek dan gerust de website van de GGD.